Zwangerschapskwaaltjes Van Top Tot Teen

Tijdens de zwangerschap krijg je vrijwel altijd te maken met een of meer van de bekende zwangerschpaskwaaltjes. Hieronder de meest voorkomende van top tot teen op een rij.

Haar ( en nagels)

Veel vrouwen ervaren dat ze tijdens de zwangerschap een dikkere, meer glanzende haardos krijgen en dito mooiere nagels. Al kan het voorkomen dat onder de extra belasting de nagels en haren er juist minder op worden.

Vermoeidheid

Met name de eerste maanden worden voor als erg vermoeiend ervaren, daarna volgt een periode van hipperdefit, en aan het eined zit het voornamelijk allemaal flink in de weg.
De aanpassingen aan het begin van de zwangerschap vragen erg veel van het lichaam, een extra dutje is soms geen overbodige luxe.

Emoties

Daar ben je mooi zwanger en, hoe dan ook, er gaat een hoop veranderen. Zekers als het de eerste is. Deze onzekerheid in combinatie met de hormoon huishuiding die over de kop gaat kan leiden tot een hele reeks van karakterveranderingen. Van ijskoude tante kun je opeens veranderen in een dame die het zomaar spontaan niet meer droog houdt. Of van lieve partner verander je in een huistiran, alles moet anders en alles moet ZO.

Bij anderen leidt het tot een gevoel van frustratie.

Voor de man is er maar 1 oplossing, mee veren totdat de bui over is.

Smaak

Veel besproken zijn de cliché matige vreetpartijen van zwangere vrouwen. Maar het klopt dat je smaak verandert, met name sterke smaken als koffie en knoflook vallen opeens niet meer in de smaak. Of je krijgt juist trek in dingen die je anders nooit eet.

Met de smaak gaan ook de reuk anders en vaak beter werken.

Bloed

De bloeddruk zal tijdens de zwangerschap altijd wat omhoog gaan, er moet extra werk geleverd worden. Dat is geen probleem, toch zal de verloskundige je bloeddruk goed in de gaten houden, te hoog is niet goed en kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging.

Het extra rondpompen van bloed en de extra toevoer naar de baarmoeder kan leiden tot minder toevoer naar de hersenen en duizeligheid bij snel opstaan of gewoon lang staan.

Daarnaast treed er vaak ijzertekort op hetgeen het transport van zuurstof ook niet ten goed komt.

De Borsten

Al vroeg in de zwangerschap worden de borsten groter en gevoeliger, de melkklieren ontwikkelen zich. Aan het einde van de zwangerschap kan er al wat melk uit de borsten komen.

Misselijkheid

De beruchte ochtend-misselijkheid is vaak een van de eerste kwaaltjes van de zwangerschap, al hebben lang niet alle vrouwen er last van. Het wordt meestal veroorzaakt door een te laag bloedsuikerspiegel, vandaar dat veel vrouwen er juist ’s ochtends voor het ontbijt last van hebben. Kleine beetjes eten, desnoods ook ’s nachts helpen de bloedsuikerspiegel constant te houden. Deels wordt de misselijkheid echter ook veroorzaakt aan de hormonen waar het lichaam aan moet wennen en is er weinig anders te doen dan te wachten tot het over is.

Striae

Borsten en buik zetten uit tijdens de zwangerschap, soms houdt de huid het uitrekken niet bij en heb je kans op zwangerschapsstriemen. Het ziet er wellicht niet zo fraai uit, maar meestal heb je er verder geen last van. Alleen kan de door de zwangerschap drogere huid ook nog eens gaan jeuken.

Daarnaast heb je kans op spatadertjes in buik en benen doordat de bloedvaten dunner worden.

Linea negra

De donkerdere zwangerschapslijn die loopt van net onder je borstbeen tot aan je schaambeen wordt veroorzaakt door het hormoon melanine. Hoe zichtbaar de lijn is hangt sterk af van je huidskleur.

Onder invloed van hetzelfde hormoon heb je daarnaast kans op extra pigmentvlekken.

Lijn en vlekken verdwijnen meestal kort na de zwangerschap

Rugpijn

De extra kilo’s geven ook de rug een extra belasting die tot rugpijn kan leiden krijgt. Ook een gekantelde baarmoeder kan tevens zorgen voor lage rugpijn. Meestal geen reden tot zorgen maar bespreek het met je verloskundige

Plassen

Aan het einde van de zwangerschap heb je het idee dat de blaas nog maar de afmetingen van een kersenpit heeft. De baarmoeder drukt tegen de blaas en dus moet die vaker leeg.

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap raakt de vagina beter doorbloed om zich voor te bereiden op de bevalling, dit kan leiden tot extra afscheiding die behoorlijk kan ruiken. Daarnaast kan het leiden tot de behoefte aan ( meer?) sex, en dat is bij een gewone zwangerschap geen probleem.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen adertjes in aan bij je anus. In feite spatadertjes. De kwaal komt veel voor.

Krampen

Door de aderverslaping en of calciumtekort kun je last krijgen van kuitkrampen, vooral als je ligt. Meestal onschuldig en snel weer weg.

Vocht

Je lichaam zal tijdens de zwangerschap vocht gaan vasthouden, je krijgt last van opgezwollen handen en voeten. Blijf bewegen en eet niet te zout.

Dit zwangerschapsoedeem kan ook leiden tot een tintelend gevoel in je handen doordat je zenuwen bekneld raken.

Disclaimer

Dit artikel is alleen ter informatie en is geen vervangingen van deskundig advies. Bij twijfel of aanhoudene klachten altijd een arts raadplegen