Zwangerschap Van Maand Tot Maand

Eerste maand

De blastocyst zoals de bevruchte eicel in deze fase heet is in de eerste week via de eierstokken afgedaald naar de baarmoeder waar het zich nestelt in het baarmoederwand, meestal vlak bij de eierstok.

Het slijmvlies is onder invloed van de hormonen die na de ovulatie vrij komen dicht zacht en sponsachtig geworden. Tijdens het innestelen in de baarmoederwand ontstaan kleine beschadigingen aan de wand en bloedvaten, het vrijkomende bloed en weefsel vormt de eerste voeding.

De zich in hoog tempo delende vrucht heeft nu het uiterlijk van een kleine braam. Tegen de tijd dat je overtijd bent is de vrucht al 10 tot 14 dagen oud in zich in rap tempo aan het ontwikkelen. Vandaar ook dat aangeraden wordt je leefgewoonten aan de zwangerschap aan te passen zodra je conceptie overweegt: B11 (foliumzuur) slikken, stoppen met drinken en roken.

De cellen delen zich door en de eerste specialisaties vinden plaats. Er vormen zich drie groepen cellen die lagen vormen, de binnenste vormen later de longen en het spijsverteringskanaal, de tussenlaag vormt later het skelet, spieren, de bloedsomloop en organen als urinewegen en geslachtsorganen. De buitenste laag vormt huid, zenuwen en zintuigen.

In de eierstok produceert het gele lichaam corpus Luteum) hormonen die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies doorbloed blijft Na verloop van tijd neemt de moederkoek de productie van hormonen over. Deze hormonen voorkomen onder andere dat er een menstruatie optreedt

Aan het einde van de eerste maand is de blastocyst ongeveer 7-8 millimeter groot en heeft met zijn staartbot het uiterlijk van een kikkervisje. Er is al een hoofd met mond en ogen met gedeeltelijke oogleden aanwezig. Armen en benen zijn nog slechts als korte stompjes aanwezig. De ontwikkeling van de longen en spijsverteringsorganen begint en het hart begint te kloppen. De cellen hebben zich gesplitst in tweeën. Uit de ene helft groeit het kind, uit de andere helft ontstaat de placenta. Deze voorloper van de placenta (chorionic villi) en de navelstreng beginnen voedsel en zuurstof te transporteren naar de blastocyst die nu een factor 10.000 groter is dan de eicel bij de bevruchting. De menstruatie blijft uit en de hormonen gieren door het lichaam om het voor te bereiden op wat komen gaat.

Als opgezwollen en gevoelige borsten de zwangerschap nog niet duidelijk hebben gemaakt is het tijd voor een zwangerschapstest. Het chorini villi produceert het zwangerschapshormoon HCG, het Humaan Chorion Gonadotrofine hormoon, dit hormoon kan dan in de urine van de vrouw worden aangetoond.

Tweede maand

In de loop van de tweede maand bereikt de voorloper van de baby een lengte van 2 centimeter – formaat druif- met een gewicht van een gram en wordt een embryo genoemd.
Alle Het hartje klopt en er zit volop beweging in de embryo al zal het nog weken duren voordat je deze beweging ook echt voelt. In het geval van een toekomstig jongetje begint de penis zich te vormen al is deze nog een paar maanden onzichtbaar op de echo. De lever produceert in hoog tempo rode bloedlichaampjes en zal dit blijven doen totdat het beenmerg deze functie overneemt. In de achtste week krijgen oren, ogen en het puntje van de neus vorm. De inwendige organen en navelstreng groeien verder uit. En onder het tandvlees ontstaan de tandjes. Nu komt vaak een minder prettige deel de zwangerschap de ochtendziekte, de hormonen en het vreemde voorwerp in je buik gooien de zaak knap in de war. Soms helpt het voortdurend kleine hoeveelheden eten in de buik te hebben. Anders rest de troost dat de misselijkheid, samen met de vermoeidheid en emotie wisselingen, meestal na een tijdje verdwijnt.

Je smaak verandert, de borsten zijn nog steeds gevoelig of zelfs pijnlijk, vaak worden de tepels en tepelhoven (areolas) donkerder.

Veel vrouwen worden in deze fase al ietsje zwaarder, hoewel er genoeg zijn de gewicht verlezen door de misselijkheid en gebrek aan eetlust.

Derde maand

Aan het einde van de derde maand is de kleine foetus tegen de 6 centimeter groot en weegt 30 gram. De foetus beweegt, buigt armen en benen, balt de vuist, haalt adem, het verteringskanaal werkt en er wordt gal geproduceerd. Aangezien de foetus in het vruchtwater drijft, ademt deze geen lucht maar slikt vruchtwater in, gevaar voor verdrinking is er niet, zuurstof komt nu via de navelstreng binnen, wel kan de hik ontstaan die in een latere fase ook te voelen is.

Het ademen van vruchtwater is van belang om de longblaasjes tot ontwikkeling te laten komen.

De foetus begint al de vorm van een mensje aan te nemen, al kloppen de verhoudingen nog niet, het hoofd neemt ongeveer de helft van de lengte voor zijn rekening.

De meeste organen zijn nu kompleet aanwezig, alleen nog een iets aan de kleine kant.

De meeste vrouwen krijgen nu al wat van hun energie terug, echter spijsverteringsproblemen, winderigheid en opzwellen behoren ook tot de opties. Hoewel je je meestal nog niet zwanger uitziet kan het zijn dat de broek al wat strak gaat zitten

Vierde maand

In de vierde maand bereikt het kind een lengte van 15 tot 18 centimeter en een gewicht van 150 gram. Reflexen als slikken en zuigen ontstaan, als het meezit zuigt de kleine voor het eerst aan zijn duim. Het hart pompt ongeveer 15 liter bloed per dag rond. De inwendige en uitwendige geslachtsorganen ontwikkelen zich verder en worden op een echo zichtbaar.

Het kind groeit nu in hoog tempo en is ondertussen zo groot dat je de bewegingen kunt gaan voelen.

Voor veel vrouwen is dit deel van de zwangerschap de meest aangename, de ellende van de omschakeling is voorbij, het lichaam heeft al de energie om de buik in de laatste maanden mee te zeulen, echter zonder dat die buik nu al zo aanwezig is.

Vijfde maand

De toekomstige baby wordt na 24 weken een centimeter of 30 lang en weegt bijna een half pond. Het heeft fases van slapen en waken. Het kind reageert op geluiden uit de omgeving, hoort de hartslag van de moeder, en de hartslag van het kind is ook hoorbaar.

Het lichaam van het kind is bedekt met eeen fijn haar (lanugo) en een vettig laagje genaamd vernix die de gevoelige huid beschermt tijdens de maanden in een vochtige omgeving.

Het kind beweegt veel om de spieren te oefenen.

Langzaam kan het extra gewicht zijn tol gaan eisen, darm problemen, krampen, vermoeidheid en een verhoogt hartritme.

Zesde maand

Na zes maanden is de lengte 25-35 centimeter bij een gewicht van 1.5 pond. De oogleden kunnen nu open. De ontwikkeling van de longen gaan door, en de hik die kan ontstaan tijdens ademen van vruchtwater is nu ook voelbaar. De baby zou zijn vingerafdrukken kunnen afgeven, wimpers en wenkbrauwen zijn aanwezig.
Onder en boven de aanzet voor melktandjes ontstaan nu de kiemen voor het permanente gebit.
De buik begint nu ernstige vormen aan te nemen, en het uitreken van de huid kan een onplezierige jeuk veroorzaken.

Zevende maand

Aan het einde van de 7de maand is de foetus een centimeter of 35+ en weegt 2 pond. De ogen zijn nu volledige open en de baby kan reageren op licht, bijvoorbeeld een zaklamp die op de buik geplaatst wordt. De smaakpapillen zijn aanwezig. De baby legt nu een lekkere vetlaag aan als eerste reserve na de geboorte. De ruimte in de buik wordt nu snel minder en daarmee de hoeveelheid beweging. Naarmate de zaak meer klem komt te zitten is de vorm van een elleboog of hiel zichtbaar of voelbaar. De hoeveelheid vruchtwater neemt langzaam of om ruimte te bieden aan het kind.

D’r is een kans op de eerste voorweeen Braxton Hicks. Zolang deze niet regelmatig zijn en vaker dan vier keer per uur voorkomen is er geen reden tot paniek. Maar het kan nooit kwaad tekenen van een mogelijk vroege geboorte te melden tijdens een arts bezoek.

Achtste maand

Aan het einde van de achtste maand is de baby zo ongeveer klaar voor een geboorte. De lengte is een centimeter of 40 bij een gewicht van 5 pond. De meeste organen zijn klaar, alleen de hersenen en met name de longen hebben nog een paar weken nodig. Als het goed is hangt het kind nu ondersteboven anders wordt het een stuitligging.

De omvang van de buik en de druk die uitgeoefend wordt op het moeder lichaam worden langzaam minder prettig en kunnen zelfs ernstige pijn veroorzaken, voorweeen komen nu vaker voor en de borsten kunnen voormelk (colostrums) of biest gaan lekken. Het kind is nu echt op komst.

Negende maand

Het kind heeft nu zijn geboorte gewicht en lengte, 50 centimeter en een pond of zeven. Het groeien gaat gewoon door elke dag later is 30 gram extra.

Van de moeder en de placenta krijgt de baby een emmertje afweerstoffen mee

De wetenschap weet nog steeds niet wat de weeën en daarmede geboorte triggert. De meeste kinderen worden keurig binnen twee weken rond hun uitgerekende datum geboren, als het langer duurt en het kind te groot aan het worden is wordt de geboorte kunstmatig op gang gebracht.

Beleving

Het verloop van de zwangerschap verschilt zeer van vrouw tot vrouw. De ene is daags na de conceptie misselijk en blijft dat tot daags voor de bevalling, of heeft na drie maanden een buik waar een kleine auto in kan verdwijnen, terwijl de ander op wat vermoeidheid na zonder noemenswaardige verschijnselen met een beschaafde buik door de zwangerschap heen rolt. Op deze pagina staat slechts een doorsnede van wat een zwangere vrouw zoal te wachten staat.

De fases van de ontwikkeling van de foetus liggen wel min of meer vast. Aanleg van zenuwen, hersenen, botten, het verloop van groei enzovoorts vinden min of meer op hetzelfde moment in de zwangerschap plaats. Bewegen van de baby, de lengte en omvang van de baby, groei en omvang van de buik en de invloed op het lichaam van de aanstaande moeder kunnen erg verschillen. De verloskundige zal je hier veel beter over kunnen informeren dan een algemeen verhaal zoals het artikel op deze pagina.

Het lichaam zelf is vaak een goede raadgever, voel je je lekker bij sporten, laat het vooral niet (risicosporten als boksen, duiken en bungyjumpen even buiten beschouwing laten). Eerder moe, doe een stapje terug ook al zegt de kalender dat je in de 4de maand energie te over moet hebben.

Omdat de beleving van de zwangerschap afhankelijk van de persoon is, is de omgeving vaak een minder goede raadgever, wat echter niet wil zeggen dat anderen geen waardevolle bron van informatie, kennis en tips kunnen zijn.

Veel waarheden zijn vermengd met bakerpraatjes en van veel zaken weet zelfs de wetenschap niet het precieze. Alcohol heeft (zeker in het begin) een negatieve invloed op de ontwikkeling van de foetus daar is men het over eens, alcohol is een bijzonder giftige stof voor het menselijk lichaam. Hoeveel invloed, bij welke hoeveelheden alcohol en in welke fase van de zwangerschap is echter niet goed bekend.

Blastocyst – blastocyt
Samenstelling van het Griekse ‘blastos’ en ‘kustis’, hetgeen ‘blaasje’ en ‘kiem’ betekent.

Disclaimer

Deze tekst is geen wetenschappelijk betoog van iemand met verstand van zaken maar een globaal overzicht over wat er tijdens een zwangerschap gebeurt door iemand die ook maar wat gelezen heeft. Elke zwangerschap is anders, en elke vrouw ervaart een zwangerschap op verschillende wijze. Lengtes en gewichten zijn niet meer dan een indicatie.

Uit de tekst mag op geen enkele wijze een conclusie over een goede of gezonde zwangerschap worden getrokken.